Java je kafa

Java je ostrvo, kafa i naraFno programski jezik. 😉

Tadašnji holandski guverner Malabara (u Indiji) poslao je 1969. godine prvo seme kafe arabika holandskom guverneru Batavije (u Džakarti). Međutim desile su se velike poplave i ova “prva tura” kafice nije uspela da sazri. Nisu bili lenji pa su ceo proces ponovili 1699. godine. Biljčice su rasle i 1711. godine počeo je prvi izoz kafe sa Jave u Evropu, uz pomoć Holandske Istočno-indijske kompanije. Tako da je Indonezija bila prvo mesto, nakon Saudijske Arabije i Etiopije u kojoj je kafica bila kultivisana i proizvođenja u velikim količinama.

Novac Holandske Istočno-indijske kompanije iz 1750. godine

Trgovina kaficom je bila vrlo isplativa za Kompaniju, ali skoro bez ikakve zarade za indonezijske farmere, koji su bili prisiljeni da je gaje od strane kolonijalnih vlasti. Do 1770-ih Holađani su raširili proizvodnju kafice na Sumatru, Bali, Sulavesi i Timor (sa Javom to su sve delovi Indonezijskog arhipelaga). Međutim, 1860. godine holandski zvaničnik Eduard Douwes Dekker napisao je knjigu o aukcijama kafe u kojoj je razotkrio korumpiranost i pohlepnost Kompanije prilikom određivanja cena, što je u mnogome promenilo stanovište Holanđana prema osiromašenom domaćem stanovništvu Indonezije.

Kafa Robusta je prvi put zasađena na Javi 1900. godine, prvenstveno jer je bila imuna na pošast koja je napala kaficu prethodnih godina.

Danas su za više od 90% proizvodnje kaf’ce na Javi zaslužni farmeri sa malih plantaža (površine do hektra i manje) i veći deo proizvodnje je organskog tipa. Sa plantaža kafa se šalje u mlinove, gde se pere i prolazi kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta.

Sva ta kafa u Indoneziji se bere “ručno” bez obzira da li je proizvode pojedinci na svojim farmama ili udruženja. Iako se kafa Arabika proizvodi u više od 20 vrsta ovde, ipak je ovaj kraj najveći proizvođač Robuste na svetu.

Popijmo jednu Javu tugedr. 😉

3 comments

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s