Kolumbijo, stižemo

Zvuci salse za razbuđivanje. 😉

Kafica je među zvuke salse Kolumbije stigla oko 1800. godine. Kolumbija je jedina zemlja Južne Amerike koja ima izlaze i na Atlantik i na Pacifik, što je u mnogome doprinelo razvoju trgovine u ovoj zemlji. Kafica je najvažniji proizvod Kolumbije, o čemu svedoči i činjenica da svi automobili koji ulaze u zemlju moraju biti tretirani sprejevima protiv bakterija (koje bi mogle da naude kafici).

Posle Brazila, Kolumbija je drugi proizvođač kafe na svetu (sa oko 12% ukupne svetske proizvodnje). Zemlja na kojoj raste kafica je vrlo raznolika – od peščane preko glinene do kamene, ali ono što im je zajedničko jeste vulkansko poreklo. Ovo zemljištu u Kolumbiji daje bogatstvo organskih materijala i odlične karakteristike za gajenje drage nam biljčice.

Kafičasti region Kolumbije koji se proteže na površini od 900,000 hektara

Kroz Kolumbiju se proteže planinski venac Anda, koji se može podeliti na tri regiona gajenja kafice: istočni, centralni i zapadni, sa različitim vremenima zrenja.  Tako da se u Kolumbiji berbe kafe odvijaju gotovo cele godine. Andi daju Kolumbiji vlažnu i toplu klimu, koja je vrlo pogodna za gajenje, uglavnom Arabike. Oblast na kojoj se kafica gaji je na nadmorskoj visini od oko 1200 do 1800 metara.

Postoje dva perioda branja – velika berba i mala berba, koju još zovu traviesa ili mitaca. Nakon branja kafica se pere, suši i pakuje u vreće napravljene od jedne vrste agave palme (materijal se zove sisal).

 I, da spomenm još zaštitno lice kolumbijske kafe – Huana Valdeza.  Od 1959. godine zaštitno lice njihove kafice je izmišljeni čika Juan Valdez, koga je osmislila marketinška agencija Doyle Dane Bernbach. Huan simbolizuje vrednog i požrtvovanog kolumbijskog radnika na kafičastim plantažama.

Ovako bi uživo izgledao.

Huan Valdez je međunarodni simbol i pojavljuje se na kesicama kolumbijske kafe diljem zemljine kugle, kao i na svim događajima koje sponzorišu proizvođači kafe iz Kolumbije.

A, ovako izgleda kada ga “nacrtaju”

Nego, mislim da je vreme da i mi srknemo tu kafičicu jutros. 😀

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s