Kopi Luvak

Nastavak priče sa Jave (Indonezije) sledi i to kroz pričicu o jednoj izuzetno čudnoj kafici. Ali, prvo muzikica. 😉

U ovom filmu sam zapravo prvi put čula za Kopi Luvak(Kopi Luwak) kaficu, pre nego što sam počela uopšte da pišem kafice. 😀

Kopi Luwak je najređe piće na svetu. Proizvodi se u jako malim količinama i ima vrlo visoku cenu. Zašto je to tako? Proces proizvodnje ove kafice je, u najmanju ruku, čudan. Prvo, upoznajmo se sa jednom životinjom (koja nemam pojma kako se zove na srpskom) – civet

Jede meso ali i voćkice i bobice. Između ostalih ručka bobice kafe, pored kojih ovaj civet sedi.

To je vrsta sisara, iz porodice mačaka, svaštojed je i uglavnom živi noću. Najveća staništa civeta su u Indiji, Nepalu, Bangladešu, Sumatri i Indoneziji.

Dobro  i kakve sad to veze ima sa kaficom? Pa, ova životinjica jede kafičaste bobice, one prođu kroz njen digestivni trakt i bivaju na kraju tog procesa “izbačene” iz oranizma civeta (logično). Bobice koje su izbačene su zapravo cele, istog oblika kao i kada ih je civet poručao, ali im je “dodato” više amino kiselina. Te bobice narod skuplja, pere, suši na suncu, prži, melje, pakuje u kesice i prodaje. Ta-da!

Koffee shit! – Kopi Luwak!

Zbog procesa proizvodnje ove kafice ima jako malo i prodaje se po neverovatnim cenama – 300g Kopi Luvaka dostiže do 160$.

Kopi Luvak se proizvodi na ostrvima Sumatre, Jave, Balija i Sulavesija. Proizvodi se i na Filipinima, gde je zovu motit kafa kape alamid; kao i na Istočnom Timoru, gde je zovu kafé-laku.

Ovako ova kafica izgleda “sveža”, oprana i ispržena.

Kopi  je zapravo indonezijska reč za kafu, a Luwak označava civeta.

Početak proizvodnje ove kafe je blisko vezan za proizvodnju kafe u Indoneziji. Naime, kada su Holanđani počeli da prisvajaju dobit od proizvodnje kafice u Indoneziji, zabranili su lokalnim farmerima da uzimaju tu kaficu za sopstvene potrebe. Ali, farmeri su hoteli i oni, ljudi, da srkuću nešto. Kako je vreme prolazilo oni su primetili da neke vrste luwaka jedu kafu i izbacuju je celu, pa su počeli da skupljaju ove bobice i da od njih sebi spremaju kafu. NaraFno, za ovo su čuli i Holanđani i odmah im je postala novo omiljeno pićence (što ti je gramzivost i pohlepa).

oriđinale Kopi Luvak

I u ta doba kolonijalizma Kopi Luvak je bila izuzetno skupa kafa, zbog sporog procesa proizvodnje, kao što je i danas.

Na znam kako vi, ali ja nisam sigurna da bih probala ovu kaficu.

Zato, evo jedne “običnije”, a za Kopi Luvak sami odlučite. 😉

7 comments

  1. Mislim da se kod nas pomenuta zivotinjica zove cibetka, ako me moja memorija dugogodisnjeg gledaoca “Opstanka” ne vara.

    Like

Kaži i ti nešto