Crtanje 1.0

Pre nekog vremena počela sam projekat “crtanje”. Nisam se nikad ozbiljnije posvetila crtanju, ako ne računamo beskrajno zahtevnu lujkaču što mi je predavala likovno u osnovnoj.

Pred svaki čas likovnog…

Ali, kad sam otkrila jednu divnu tehniku crtanja, rešila sam da se oprobam u njoj i prebrišem traume iz deinjstva. 😉

Tehnika se zove Zentangle (zamršeni zen, što bi rekli naši stari) i navodno su je izmislili neki muž i žena (tako piše na njihovom sajtu, al’ nešto nisam baš sigurna da li je to istina, pa ne bih da ih reklamiram). PoJenta tehnike je da popunjavaš beli papir ili prethodno iscrtane oblike najrazličitijim drugim oblicima, paternima, rečima, apsolutno čime god što ti padne na pamet. Dodato je to “zen” jer tehnika dosta smiruje, zbog posvećivanja sitnim detaljima (nešto slično kao već popularne bojanke za odrasle).  U suštini, ovde ima dosta elemenata ornamentike i svačeg nečeg, ali konačni rezultat zavisi isključivo od vaše kreativnosti, a bogami i strpljenja (jer je za ove radove sa mnogo detalja, potrebno i jako mnogo vremena).

Za početak sam uzela najobičniji blok za pisanje i hemiJsku, čisto da probam da li mi to ide i da li mi se sviđa. I svidelo mi se! 😀 Evo dva primera (desni klik na fotku i “open link in new tab” da možete da zumirate i zaista vidite sve te detalje).

zentangle 1

zentangle 2

Naravno, uzmite u obzir da je ovo samo isprobavanje, hemiJska svakako nije podoba za neko ozbiljnije crtanje, kao ni papir koji sam koristila. Ali, za uživanje, odmaranje i trenutke “zena” svakako možete koristiti bilo koji papir i bilo koje sredstvo. 😀 

Onda mi je drugarica predložila da u ovoj tehnici probam da izradim neko već poznato umetničko delo. Izbor je pao na čuveni “Vrisak” Edvarda Munka i, naravno, na Pikasa.

zentangle vrisak

zentangle pikaso

Malo “starih” majstora na novi način.

Htela sam da vam ovim početkom samo zagolicam maštu, a onda ću vam pokazati i kako sam dalje vežbala tehniku. Možete i sami probati ako vam se sviđa. Kucnite “zentangle” u google i izaći će vam dosta primera celih crteža, a i dosta oblika koje možete imitirati dok crtate. 😀

3 comments

 1. Ово је сјајно 😀 Ја имам обичај да радим сличне ствари још од детињства, нисам знао да то има назив, мада није ни битно, важно је да ради. Супер су ти радови, кад прикупиш неку већу количину, обавезно све на изложбу 😉

  Liked by 1 person

  • Hahhah. E, hvala ti mnogo. 😀 Biće još, objavljivaću.
   Ma, da, ima ovkavih sličnih fora i sa popunjavanjem kvadratića u svesci i svačim nečim. Zato sam i rekla da mi je diskutabilno da su to dvoje to “izmislili”.

   Like

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s