Kafičasti univerzitet

Sigurna sam da nema onoga ko nije makar jednom (a sigurno bar 5874 puta) primetio značić na šoljama il’ cukerima u kafićima u obliku črvenog kvadratića na kojem je belim slovima ispisano illy.

cappuccino artistico leo copia(1)

Illy je stara porodična firma (A ja čim vidim “porodična” i neku davnu godinu odma’ se raspilavim kao sutlijaš. Jer da se raspilavim kao pilav to bi već bio pleonazam) iz Trsta, osnovana 1933 koju trenutno vodi Andrea Illy (koji je muško uzgredbudirečeno) iz treće generacije Ilijevih. Meni doduše ovo uvek delovalo da se čita kao Lili, al’ zanemariću taj oblik napamet čitanja sada. Elem, po njihovom sajtu njihove kafice i aparati za kafu se mogu naći u 140 zemalja sveta, ovog našeg, a plaćaju preko 800 zaposlenih (znači 5,7 zaposlenih po zemlji :P).

Bave se oni i očuvanjem životne sredine, imaju i neke laboratorije i sve to, ali ono što je meni odma’ privuklo pažnju, k’o magnet što je privučen frižideru, je to što oni imaju UNIVERZITET KAFE. Interneta mi.

Univerzitet ima tri glavne opcije: oš trening, oš master il’ oš teorijska znanja?

Screenshot_1

Međ treninzima imaju praktične kurseve koji traju jedan ili nekoliko dana i gde se može do perfekšna dovesti spravljanje različitih kafičastih napitaka kao i neke menažerskofinansijske veštine vezane za vođenje kafedžinica. Cene su u evrovima i idu od 280 do 950 + PDV. Jedini problem (ako već imate te pare) je što su kursevi dostupni samo na italijano vero jeziku.

Masteri su rezervisani za one koji žive u zemljama gdi kafa raste, tako da bolje da ne iznosim te cifre ovde, biće lakše i meni i vama. 😉

This slideshow requires JavaScript.

Ne znam kako vi, ali ja bih ovo rado posetila. 😉

Teorijska znanja o kafi, čaju i čokoladi koštaju uglavnom 390 evrova (a baciće se tu i neki PDV) i dostupni su i na engleskom. Doduše i ovde ima nekih programa koji su dostupni samo na italijano vero. No, ne klonjavajte duhom gazda Grujo, imaju oni i e-učenje dostupno na inglišu, parižanskom i žabarskom (što bi kaz’li naši stari).

Enivejz, daleko smo mi od toga da imamo Univerzitet kafe, al’ to nije razlog da ne popijemo koju. 😀

IMG_1219

3 comments

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s