Postolje za čuvarkuću

Vreme je farbanja jaja za Vaskrs, ali ovaj kratki tutorijal nije vezan za ukrašavanje jaja, već za pravljenje postolja za čuvarkuću.

Kao što pretpostavljam znate, čuvarkuća je prvo jaje koje se farba za Vaskrs, crvene je boje i čuva se do narednog Vaskrsa. Prema narodnim verovanjima ovo jaje čuva kuću i ukućane (što uopšte ne može da se zaključi iz njegovog imena).

Enivejz, imađasmo mi neko postolje za čuvarkuću, al’ je bilo mLogo ružno i još sa natpisom jedne multinacionalne kompanije, pa ja reših da nam spravim domaće postolje.


Potrebno vam je: neki karton bilo kakav (ja sam uzela staru kartonsku fasciklu), satenska traka, lepak ili selotejp i… pa, makaze.


 

Vrlo je lako i brzo se pravi, a evo i kako.

Screenshot_1
Isecite kartonsku “traku” širine oko 3 cm. Pošto fascikla koju sam koristila nije baš od posebno čvrstog kartona ja sam isekla oko 6 cm široku “traku”, pa sam je prepolovila.
Zatim, otprilike izmerite kolika vam dužina treba da bi prosečno jaje lepo stajalo u postolju. Isecite kartonsku "traku" i spojite lepkom ili selotejpom.
Zatim, otprilike izmerite kolika vam dužina treba da bi prosečno jaje lepo stajalo u postolju. Isecite kartonsku “traku” i spojite lepkom ili selotejpom.
OndaK, uzmite crvenu traku (ja sam imala satensku) i počnite da oblažete postolje. Za ovaj prvi potez se potrudite da čvrsto držite traku pa da drugi sloj trake prevučete preko početka trake, kako se ne bi kasnije olabavila.
OndaK, uzmite crvenu traku (ja sam imala satensku) i počnite da oblažete postolje. Za ovaj prvi potez se potrudite da čvrsto držite traku pa da drugi sloj trake prevučete preko početka trake, kako se ne bi kasnije olabavila.
Nastavite da oblažete jaje trakom tako da se svaki sloj malo preklapa sa prethodnim i pritom, naravno zategnite dobro traku da bi sve izgledalo lepo glatko. Što bi rek'o Santana - SMOOTH
Nastavite da oblažete postolje trakom tako da se svaki sloj malo preklapa sa prethodnim i pritom, naravno, zategnite dobro traku da bi sve izgledalo lepo i glatko. Što bi rek’o Santana – SMOOTH
Kad dođete do kraja postolja, isecite traku tako da vam kraj ostane sa unutrašnje strane i pričvrstite lepkom ili selotejpom.
Ja sam dodala i fajnal tač, tj ovu zelenu mašnicu. I ta-da postolje za čuvarkuću je gotovo. :D
Ja sam dodala i fajnal tač, tj ovu zelenu mašnicu. I ta-da postolje za čuvarkuću je gotovo. 😀

Pored lepka ili selotejpa možete koristiti i silikon, ako ga imate. To bi možda bila i najbolja i najmanje vidna opcija.

Dajte mašti na volju, svakako da možete mnogo toga da uradite da ovakvo postolje izgleda potpuno drugačije: dajte deci da ga oslikaju, stavite neku čipku umesto neke od ukrasnih traka, zalepite sitne šarene kamenčiće ili šta god da vam padne na pamet. Igrajte se kreativnošću! 😀

Edit: satenske trake možete naći u bilo kojoj radnji pozamanterije i koštaju oko 30/40 dinara po metru, a za ovo postolje vam treba i manje od metra.

2 comments

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s