LJuske su bile glavne

Dobrojutarnja pesmica.😀

Oko 1200. godinice, kafa se spravljala isključivo od sušenih ljuski kafe, ne od samog ploda. Čak se i danas ,među arapskim svetom, zna  za ovaj napitak koji se naziva “Sultan(ova) kafa”, café à la sultane ili kisher 

Otkrivanje ovog napitka neki pogrešno vezuju za izvesnog Dr Andrua (franc. Andry, valjda se tako čita :)) jer je on imao sopstveni recept za spravljanje ove kafice, koji kaže da ljuske kafe treba kuvati u ključaloj vodi oko pola sata. Na ovaj način dobija se tečnost boje limuna, koja se zatim malo zasladi pre pijenja.

Međutim, metoda Orijenta je prženje 4/5 ljuski i 1/5 bobica u zemljanom sudu sve dok ne budu skoro isušene. Zatim se ubacuju u ključalu vodu i kuFaju se oko pola sata. Na kraju se dobija napitak koji je boje svetlog piva i koji nije potrebno zaslađivati. “Sultanova kafa” je bila dobrim delom korišćena kao glavni napitak od kafe u arapskim zemljama (naročito u Jemenu) sve do 18. veka.

No, vratimo se mi našoj “običnoj” kafici.😉

Srkućite😀

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s