Kafastično

Mala grupica tviterastičnih ljudova jučeR poseti Don Cafe fabriku i muzej kafe. Sledi kratka pričica o kafi iz tog ugla. Ali prvo:

Mornari sanjaju more, ja kaficu od zore. 😉

Elem, fine dame tehnolozi su nam predstavile istorijat kafe i kompanije, provele nas kroz mali muzej Don Cafe i samu fabriku. Slede fotkice, delo Ivana Minića (jer, posle bureka ide i kafa ;)) .

Ovako izgleda jedna starinska mašina, kojom se kafa mlela. Ovi mali "tiganjčići" su zapravo pekači kafe. I, naraFski, bez fildžana i džezve ništa. 😉
Maketice! 🙂 Levo je maketa Don Cafe fabrike u Šimanovcima, a desno maketa korišćena za snimanje jedne od njihovih reklama.
Jedan od pogona. Vrlo, vrlo bučno okruženje. Bež gomila koja liči na kikiriki je zapravo nepržena kafica. Zanimljivo je da uopšte ne miriše kao kafa koju pijemo, već nešto kao hleb ili kikiriki. Zapravo od načina i vremena prženja zavisi kakve će arome kafa imati.
Pogon za pakovanje jednog od omiljenih napitaka.

Kakva bi to bila poseta da nije bilo degustacije? Ne znam, pošto smo degustirali i opet degustirali i još malo degustirali. 😉

Sto za degustaciju kafe (Arabike i Robuste) različitih zemalja porekla : Brazl, Indija, Vijetnam, Kolumbija. Zanimljivost - do sada je izdvojeno oko 300 faktora koji utiču na aromu vina. Kod kafe je izdvojeno čak 1000.
Kafa se degustira posebnim kašikama koje su svetski standard za probanje. Malo su dublje i okruglastije od običnih. Jedan od načina je da napuniš kašiku kafom, glasno srkneš, promuljaš po ustima (tako da dotakne svaki deo jezika) i ispljuneš.

fotkao me kako srčem – Branko Đurković.

A, kad smo sve degustirali dobili smo kafastični "zadatak" da napravimo mešavinu omiljenih nam kafa, sameljemo i nosimo kući. Jutros probala svoju i stvarno sam pogodila dobar miks. p.s. kafa iz Vijetnama rulz. 🙂

Na kraju predpremijerno smo probali nešto što će tek da se pojavi – koktele od kafe i raznih drugih sastojčića. Evo kako nam je Ceca to spremala. 🙂

mmmm, višnjica

Još jedna pesmica i fotkica za kraj. Dobro jutarce nam bilo. 😀

Sagradićemo brod i krenuti ka jugu... da utovarimo kafu.

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s