Čudne mešavine

Nije samo šuma čudna u ovom postu. 😀

Zanimljivost:

Kafa se polako širila jEvropom i došla i do Engleske. Kao i drugde, prvo se na nju gledalo kao na lek, ekskluzivno dostupan samo bogatijima i lekarima, ali nakon toga su počele da se nižu kafedžinice. Ovo je uzburkalo strasti svih tih lekara: “Kako mogu oni to da spravljaju u nekim tamo kafeima, to je lek. Zamisli da sutra počnu da kafu prave sami kod kuće?! Propast.”

Da ne bi sedeli skrštenih ruku dok ovo govore, izvesni Volter Ramzi zvani “Sudija” se pojavljuje 1657. godine i donosi im svoju knjigu “Organon Salutis”, kojom su mogli mlatarati unaokolo u želji da ugase kafedžinice. Uz knjigu, Volter je imao i instrumentarijum neki za čišćenje stomaka (gratis, ko kupi tri primerka knjige ;)) Ovoj grupi lekara priključili su se i pomagali ih mnogi ugledni ljudi, koje su lekari ubedili da kafa ne sme biti u slobodnoj prodaji. Ovaj “Sudija” je pre i posle upotrebe tog svog aparata davao pacijentima da piju kafu. ALI, nije to bila obična kafa, o ne. Gospon’ Ramzi je spremao kafu na sledeći način:

“Pomešati iste količine putera i ulja, istopiti ih zajedno ali tako da ne proključaju. Zatim mešati da se dobro zgusne i dodati tri puta toliko meda i, takođe, dobro promešati. U to dodati par kašičica turske kafe.”

kafa, puter i štaaa?

Svako normalan je shvatio da je ovaj “napitak” završavao posao zbog koga je napravljen (verovatno i bez te Volterove aparature).

Inače on je imao još dve mešavine u rukavu. Jednu sa kafom, vinom, đumbirom, šećerom, medom i puterom. I, nikako ne smemo zaboraviti drugi, sa kafom, čokoladom i senfom!

Posle ovoga, ostaje samo da se popije jedna prava i lepa kafica, radi vraćanja u “normalu”. 🙂

Uh, kafica, BEZ čudnih dodataka.

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s