French it up

Edit Pjafuj se. 😉
Zanimljivost:
U Parizu je kafa javno prodavana prvi put 1672. godine na sajmu San Žermen. Paskal (ne matematičar, nego neki amerikanac, došljak) je na sajmu pravio kafu u šatoru, a zatim slao po sajmu turske konobare da je “distribuiraju” posetiocima. Nakon sajma otvorio je malu kafedžinicu, ali je više uspeha imao sa slanjem konobara sa kafom od vrata do vrata.
Jedan od uličnih prodavaca kafe u Parizu (1672-1689)
U to doba počelo je da se otvara dosta kafedžinica, ali su sve bile povučene nekim nepisanim pravilom – enterijeri su bili ukrašeni svime što bi moglo da se poveže sa Orijentom. Ko je imao za prodaju indijske, turske i kineske komade nameštaja, mogao je postati bogataš preko noći.
Ali, tek 1689. godine se otvara prvi pravi pariski, tj. francuski kafe. Fransoa Prokope (valjda se ovako čita François Procope) otvorio je Café de Procope, koji je došao iz Palerma (Italija).Prvobitno je prodavao limunadu, začine, vodu itd, ali kada je dodao i kafu u asortiman privukao je jako puno novih potrošača.
Pisac savremenik i posetilac kafea ga je opisao ovako: "Kafe Prokope smo zvali i Antre (pećina) Prokope, jer je unutra bilo jako mračno, čak i tokom dana; a tokom večeri sa slabim osvetljenem, pa ste tu uvek mogli da sretnete bar omanju grupu neuhranjenih i bledunjavih pesnika."

Volter je bio stalni gost Café de Procope. Pio je po 40 šoljica kafe dnevno i u kafu je sipao čokoladu.

Drugi čest gost bio je Bendžamin Frenklin, koji je često držao govore uz srkutanje kafe. Kada je, 1790. godine umro, kafedžinica je javno žalila (postavljanjem crnih zavesa na spoljne i unutrašnje zidove) za “velikim prijateljem republikanizma”.

Da li su imali neki oglas, tipa: "Ako planirate revoluciju uđite ovde"

Kafe je imao značajnu ulogu u revoluciji 1789. godine, žučne rasprave su se vodile u zamračenim prostorijama uz kafu (ili nešto jače ;)) sa gostima poput Robespijera, Napoleona i mnogih drugih. Nakon revolucije, Café de Procope je izgubio “titulu” mesta nalaženja umetnika i spao je na nivo restorana u koji dolaze “obični smrtnici”. Deo stare slave vratio mu je Pol Verlen, koji je manje-više živeo u Cafeu/restoranu.

Danas Restoran Prokope i dalje postoji u ulici l’Ancienne Comédie, broj 13.

Eto, koliko buke oko nekog tamo restorana. 😉

Za ovo jutro poslužujem poslasticu iz ovog restorana:

😀

i jedna kafica, naraFno.

One comment

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s