Bez kompromisa

Na ovu sam pesmu jednom prilikom naletela, kad sam bauljala po zapećcima Jutjuba i mnogo me se svidela. 😉 Imaju još par pesama koje možete čuti ovde. Enivejz, čudna čupava bezkompromisno odlična. 😀

Zanimljivost:

Oko 1615. godine određeni stanovnici Venecije su upoznati sa kafom. Smatra se da je prva kafedžinica u Italiji otvorena 1645. godine, do tada je na kafu gledano kao na medikament i prodavala se po vrlo visokim cenama. Ono što je sigurno i o čemu postoje zapisi, jeste da je prva kafedžinica u Veneciji, koja je izvela kafu iz eksluzivnosti leka, otvorena 1683. godine.

Malo kasnije 1720. godine u Veneciji, na Trgu Svetog Marka, je otvoren čuveni “Caffe Florian”, koji i dan danas postoji.

Rita Crane je umetničko oko iza ove fotografije.

Caffe Florian je otvorio Floriano Francesconi i bila je jedina kafedžinica, u to vreme, koja je dozvoljavala ulaz ženama.

Nemaš ti pojma maskirana ženo da si do pre nekih godina samo ovde smela da piješ kafu.

 Inače, ova kafedžinica je i najstarija koja postoji u Italiji, a da nikada nije prekidala svoj rad. Posećivali su je mnogi poznati čoveci 😉 , između ostalih Lord Bajron i Čarls Dikens.

Od 1893. godine ovaj kafe krase slike, fotografije, skulpture i grafike, jer je te godine postao domaćin Međunarodne izložbe savremene umetnosti. Ova izložba se stalno dopunjuje i menja, pa je tako 2003. godine dodato 10 portreta značajnih žena Venecije.

Čujte žene ovu pesmu što vam peva Sreta... 😉

I, eto, na kraju ove romantično-maskirno-kafetizirane pričice, jedna bezkompromisno lepa Florian kafa za dobro jutro. 😀

mmmm, njami. "ne bi' ja tu ništa mjenjo"

 

One comment

  1. […] Drugi po redu najstariji kafe u Italiji koji i dalje radi je Caffè Pedrocchi u Padovi. Antonio Pedrocchi (1776-1852) je bio vlasnik limunaddžinice (prodavao je limunadu), ali je došao na ideju da kupi i preuredi novi lokal, u koji bi privukao studente i druge mlade ljude. Kupio je staru zgradu u Padovi (koja je zapravo bila davno nekorišćena crkva) , sa namerom da je restaurira, da u prizemlju svaku sobu posebno dekoriše i prodaje kafu i limunadu. U ovaj poduhvat uložio je sav svoj novac i sve što je mogao da pozajmi, ali je tek nakon kupovine shvatio da kuća nema  podrum, koji je bio neophodan za skladištenje i pravljenje pića. No, to ga nije zaustavilo (uporan mali ) i rešio je da iskopa podrum. Sreća ga je pratila i ispostavilo se da je tu našao trezor stare crkve u kome se nalazila pozamašna količina novaca. Zvec, zvec i kafe je spreman! […]

    Like

Kaži i ti nešto