Da stavimo i šećer

Za ušećereno jutro – Darkwood Dub. :D

Pre priče o šećeru, samo da napomenem da su na Orijentu spravljali kaficu na još jedan način. Sipali su ključalu vodu u fildžane u kojima je već bila mlevena kafa. Tako su dobijali poseban ukus napitka.

Pretpostavlja se da je šećerko upoznat sa kaficom u Kairu oko 1625. godine. U to vreme u Kairu je postojalo oko 3.000 kafedžinica i ispijači kafa u njima su počeli da ubacuju šećer u kafesitos da bi smanjili gorčinu. Neki su, čak, pravili neku vrstu “sugar plums” od kafice i šećera.

Gos’n Šećerko nije ostao samo na Orijentu, već se njegovo upoznavanje sa kaficom proširilo , prvo u Francuskoj. U Parizu, oko 1700. godine, kako bi zaintrigirali one koji su se već zaljubili u kaficu, pored šećera u njoj izmislili su i novi napitak – “coffee water”. To je nešto kao ove današnje vode sa ukusima, samo što je ova voda mirisala na sveže prženu kafu.

I, tu se završava pričica za jutros, popijte kaficu, pa u nove radne pobede. :D

About these ads

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s