A, kad je stigao ibrik

Oficijelni razbuđivač jutros – Džejms Braun. ;)

Zanimljivost:

Arapski svet se ne da smiriti i odmah nakon preteče ibrika izmisliše i sâm ibrik. Kafica se prži i melje, a zatim se sipa u kipuću vodu u ibriku. Nakon toga se nekoliko puta ibrik skida sa vatre dok kafa ključa. Ponekad dodaju, tokom ovih ključanja, cimet i klinčić.

Narafski, nakon toga se kafičasti napitak sipa u fildžan (ili findžan).  Tek nakon nekog vremena su Turci počeli da dodaju i šećer u kaficu tokom kuFanja.

I, onda su krenuli i u kombinacije ibrika i njegove preteče, onog metalnog ćupića. Prvo bi se u ibriku skuFala kafica (tačno onoliko šoljica koliko je potrebno, nekada čak i jedna) i onda bi se ta kafa sipala u ovaj metalni sud i ostavila da stoji na žaru kako se ne bi hladila.

Tako su mogli da je popiju kad god su hteli, a da ne bude hladna.

A, kafica koju ja ponudim je uvek vruća, tako da – navali narode! ;)

Kaži i ti nešto

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s